Followers

Total Pageviews

Wednesday, 2 April 2014

There are no boundaries: glam helped me a lot! I mean a lot!



Assalamualaikum and Hello everyone!


Exactly a year and three months ago, I got engaged with my husband. Excited? Gila kau tak excited? Haha tapi control lagi sebab baru bertunang kan. A decision of a year engagement was made and to be honest, I was a bit worried. I was not yet posted at that time. I only worked as a part time waitress at a cafĂ©. And when I started working in July, it was just another 5 more months before my big day. Sound unstable ay? Indeed, it was. Stress started to approach, pimples said Hello! 

I tell you what, if I did not join GLAM, I seriously had no idea where to get more money for my wedding expenses. Especially in KL, you and I knew the costs right? No matter how hard we tried to save. Agreed? 

So yes..to be frank, my side income with this business helped me a lot. Well of course there were parts of the preparations that were taken over by my parents and families. My parents and I had our agreement. I had to respect that. But as for my parts, I did not have to borrow money/made any loans since I had enough with my side income. GLAM saved me! Alhamdulillah.

So to tell you, GLAM is the kind of business I want. It does not distress me at all. WHY? Because it is low capital with high return. Evidence? Me! I got married with my GLAM side income.  To be in this business is also easy. Bak kata Hanis Haizi, “tak perlu jadi INVENTOR, jalan dah ada..kita just perlu jalan je”. Don’t know how to run the business? Worry not because class about products ada, personal training dengan mentor/leader ada, seminar ada, class blogging for free ada, teamwork lagilah. You will not be alone. That is the best part! Because for me, I’ll feel inferior, and down if buat business sorang-sorang. Hehe.

Hence, the only boundary that stops you from gaining your financial freedom is YOURSELF! I believe, you wanted to try but still cakap dalam hati “tunggu dululah. Tengok dulu, tengok dia dapat ribu-ribu dulu dalam poket”. Ok, after orang tu dah dapat ribu-ribu, kita? Nak kejar dia memang lama lah sebab dia dah jauh. Kita baru nak start. I knew this because I once had this second thoughts too. So, why not start now and sama-sama dapat ribu-ribu tu. 

Here are the sneak peek of my wedding day =)




“I have no guts and confidence”. Naah…that is just another excuse. I was a girl with a low confidence too. I did not know neither how to approach nor talk with people. Hanis Haizi was a plain housewife with no working environment experience and low self-esteem. But look at her now. It’s all about OURSELVES! So, to be successful, like Hanis said, “JUST DO IT!” ala-ala trademark NIKE gitu hehe.

Hanis Haizi successful story =)



 

Lagipun, I always tell myself, why should I be afraid? I’m not selling drugs. I’m selling quality health products. I did not cheat. Our company is the first and only traditional healthcare company to be listed on Bursa Malaysia in 1996. Meaning, this company has been standing for more than 20 years and they are still standing strong. Something to be proud of! =)






Set your appointment with me now |  +60103664812


Monday, 3 February 2014

Marine Essence Shampoo

Since ramai yang bertanya pasal Marine Essence Shampoo, apa kata aku buat satu entry utk explain kat korang k. Takpe, lagi elok bertanya, kalau tak tanya nanti sesat jalan ye tak? Hihi.Sebelum aku start explain, aku nak tanya dulu. 

* Q: Sebenarnya, penting ke tak penting utk kita ambil tahu bahan-bahan yang ada kat dalam produk penjagaan diri kita? 

Kenapa pulak penting? Kita kan pakai kat luar je pun, bukan makan masuk dalam perut. Betul tak? Haa.. betul la tu. Memang kita pakai kat luar, tapi bahan-bahan tu kulit kita / rambut kita akan serap. Kalau tak, buat apa pakai krim siang / malam atau losyen 24 jam kalau benda tu kat permukaan kulit kita je. Penat kita tenyeh-tenyeh, gosok-gosok sedangkan takde effect pun sebab benda tu kat luaran je. Kan? Kan? Nampak tak arah tuju yang kita nak bincangkan kat sini? Yup, produk-produk yang kita pakai kat luaran tu sebenarnya akan diserap ke dalam kulit untuk nak betulkan dari dalam. Ibarat pokok la, bila nutrisi diserap sampai ke akar umbi, bila akarnya sihat, so automatiknya dahan, daun dan buah pun akan sihat kan. Macam tu jugak kulit dan rambut kita.

Jadi, memang satu kewajipan kitalah untuk make sure bahan-bahan yang akan diserap oleh rambut kita tu adalah bahan-bahan radical-free and natural. Kalau kita serap bahan-bahan yang bahaya, tu yang dapat macam-macam yang mana zaman datuk nenek kita takde pun contohnya kanser la, kulit nampak cepat tua la dan banyak lagi.

* Q:Tapi kalau bahaya untuk pengguna, kenapa diorang still bubuh dalam produk tu? 

Kalaulah semua orang fikir macam yang kita fikir, aman dunia betul tak? Hihi. Zaman sekarang ni ramai yang nak cepat untung dan pentingkan diri sendiri. Tak fikir pasal orang lain pun. Kat bawah ni aku share kat korang apa bahan-bahan yang selalunya dibubuh dalam produk kita and bahayanya bahan-bahan tu. So, it’s time untuk korang beranikan diri untuk check produk-produk korang dan terima kenyataan kalau produk korang ada salah satu bahan-bahan ni. It’s better late than never kan? Dah tau ni boleh la cepat-cepat stop guna dan tukar.


Ok, ni pengalaman aku sendiri. Aku faham kenapa ramai yang masih stick dengan produk yang biasa ada kat pasaran. Senang nak dapat and murah. Kan? Aku pun dulu macam tu. Tapi bila aku fikir, kalau aku sakit kos perubatan lagi mahal. Memanglah sakit datang, kita tak boleh agak tapi kita boleh usaha untuk avoid. Lagi satu, aku dah tak tahan tengok rambut aku yang banyak gugur. Sakit hati bila everytime nak sapu bilik. Until satu hari aku dapat sample shampoo daripada Skinlab yang terkenal dengan natural ingredients products. Memang takde buih shampoo tu. Tu baru betul natural ingredients sebab dalam shampoo kita, buih tu la tandanya  produk tu ada chemical. Tapi aku tak beli pun sebab mahai benor. Kalau aku guna pun mesti cepat habis sebab dia takde buih. Haha.





Sebab tu aku recommend kat korang Marine Essence Shampoo ni. 100% natural ingredients macam shampoo Skinlab tu tapi harga dia berpatutan. Tak la mahal macam produk-produk imported. Yang paling best, bau dia wangi dan segar. Rambut pun lembut je lepas guna. Tapi kalau korang nak lagi lembut, korang boleh sapu sikit conditioner korang tu kat hujung-hujung rambut korang. Aku memang stick dengan shampoo ni je sekarang. Family aku pun. hehe. Umi dulu memang pengguna setia Head&Shoulders sebab dia berangin. Dia cakap, kulit kepala yang gatal tu takla rasa gatal bila dah shampoo dengan Head&Shoulders. Tapi bila aku introduce shampoo Marine Essence ni, dia pun dah jadi pengguna setia sebab effect dia sama macam guna Head&Shoulders. Dia takla berangin tapi kulit kepala dia dah tak gatal dah. Aku takkan recommend benda kalau tak bagus. Buat apa tipu kan? Tak percaya, cuba and rasa sendiri lah :) 

* Q: Siapa yang boleh guna shampoo ni? 

Semua orang! Untuk yang ada masalah macam kelemumur, kulit kepala kering, rambut gugur, jerawat kat kepala, kulit kepala gatal lagi lah AMAT DIGALAKKAN :)



* Q: Tak tahu nak order kat mana?

Boleh je order kat aku. Aku tak makan orang pun :) Kita share kebaikan sama-sama k. 


whatsapp/wechat: 0103664812 (mira)



Sunday, 19 January 2014

Our Honeymoon.

Assalamualaikum

Hari ni nak cerita pasal honeymoon lah. So, seminggu lepas wedding belah aku, kitorg pegi honeymoon. Hati berbunga-bunga lah nak share kt blog ni. Destinasi yang dituju adalah… Cameron Highlands SEBAB, aku tak pernah sampai sana. So, aku excited ajak suami pi sana. Hehe. First honeymoon pi dekat-dekat dululah, lagipun otw nak balik rumah suami kat Kelantan. Kitorang pegi 4 hari 3 malam sebab nak hilangkan stress kat sekolah masing-masing katenyer. Lagipun kalau lama sikit takdela rushing nak pegi jalan-jalan. Boleh relax-relax. Book hotel kat Agoda sebab kat situ reasonable price. Murah je daripada harga asal and kitorg pilih Equatorial Hotel kat Brinchang. Atas sikit daripada Tanah Rata so rasa la sejuk sikit. First day sampai-sampai kitorang lepak dulu sebab penat. Malam baru keluar pergi tengok pasar malam kat situ. Tapi punyelah jam nak turun haiyoo. Patutnya 10 minit je nak turun ke pekan Brinchang tu tapi jadi ½ jam. Perut dah la lapar. Line radio pun tak dapat. Stress nyo lah mak cik huh.

Day 2, 15 December 2013

Hari kedua. Bermula jalan-jalan! Harini pegi 1 Malaysia Strawberry Farm. Aku asyik suruh suami cepat-cepat je sebab dah terbayang strawberry dip dalam coklat. Ok, tengah type ni pun dah meleleh air liur terbayang rasa dia :P Kat sini, boleh petik strawberry sendiri. Sebelum tu kitorg pegi Kasi Manis Strawberry Farm tapi tak boleh petik. Apelah. Tu yang cepat-cepat lari pergi 1 Malaysia Strawberry Farm ni. Dah sampai, kitorang ambil bakul dengan gunting kat counter. ½ bekas penuh dia charge RM25. Kalau 1 bekas penuh, rm50. Kalau ikut tamak aku memang nak 1 bekas, nasib suami ingatkan haha. Kat tempat yang kitorang petik strawberry tu, takde orang. Apa lagi, bermaharajalela la kitorg petik sana, petik sini. Lupa daratan sat. Ok, tu aku :P Lepas dah puas petik strawberry, makan time! Meen roomate aku suruh aku makan scones. Nasib baik ikut cakap dia sebab sedap! Thanks meen <3








Day 3, 16 December 2013

Hari ketiga. Harini suami bawak pergi ladang teh pulak! Cadang nak pegi ladang teh BOH tapi tutup la hari Isnin. Tak kisahla ladang mana-mana pun asalkan dapat tengok daun teh live :D So kitorang pergi ladang teh Bharat Tea Plantation. Kat situ pun ok je. Cantik sangat bila tengok pokok-pokok teh dari jauh. Tempat dia cerun bukit jadi nak turun pergi tengok teh tu agak bahaya sebenarnya sebab kalau tergelincir jatuh, jadi macam hindustan la berguling-guling sampai bawah. Aku dah la pakai maxi dress. Tau je tak patut pakai maxi dress sebab nak turun bukit tapi peduli hape kan, nak ambik gambar punya pasal haha. Ala-ala model la nak ambik gambar setting cantik, kena la redah onak duri, belukar, hutan semua kan. Perasan model daahh. Kui3. En suami pun dengan gentleman nye berkata, “biar abang turun dulu check tanah. Syg ikut je belakang abang. Ikut tempat abang pijak ye”. Nak tergelak pun ada aku tapi tengok muka dia serious, aku pun buat muka serious. Ala romantiknya suamiku. Hahaha. Jadi berkat kesungguhan suami, kami pun berjaya turun dan naik tanpa jatuh! Dah naik atas, kitorang rehat jap sambil makan cheesecake dengan minum teh coklat. Siapa cakap tak penat? Penat woo panjat bukit sambil gelak :P




Lepas balik dari ladang teh, kitorang pergi pulak Rose Park sebab tok aku suruh pergi sana. Aku pun tak faham kenapa tok beriya-iya suruh pegi sana tapi pergi jelah. Nanti karang balik bila dia tanya boleh cerita hihi. Nasib baik cantik! Pemandangan dari atas bukit nampak tenang je. Tapi lagi sekali ponat den memanjat bukit. Memang turun kalori cheesecake tadi hadoi. Untuk sesape yang suka tengok bunga, boleh la pergi situ. Memang cantik. Satu lagi tempat yang aku nak sangat pergi tapi tak sempat, Lavender Park. Sayangnye tak sempat sebab aku suka sangat bunga lavender. Oh well, takpelah. Takde rezeki nak singgah situ. InsyaAllah ada rezeki pergi lagi, for sure aku tuju situ dulu. Esok tu kitorang tak pergi mana-mana sebab nak balik Kelantan dah :)






Tu jelah aku nak share setakat ni :)

* Oh, sesapa yang nak order Marine Essence bodywash boleh la order sebab stok dah ada. Memang best bodywash ni. Nanti aku buat entry pasal bodywash ni pulak k.



Sunday, 20 October 2013

She said “Thank You”?! She shouldn’t!

So yesterday I had some personal matters to be settled in Shah Alam. Since I was there, I brought umi to a hijab boutique with an excuse I’m looking for mine. Lol. Tipu sunat takpe =P 

Truthfully. That was the first time I imagined myself as a career lady. Though it wasn’t a bling bling high class hijab, we never bought hijabs from boutiques with names before. Being the one who helped her matched make the hijabs, brought them to the counter to pay and knowing that I will pay all these myself made me felt very happy. I didn’t know why I only felt this yesterday. It wasn’t the first time I spent my money for her but…. I just couldn’t describe it. I felt super satisfied! 

Ok, so I bought her two hijabs from the boutique. But this wasn’t the reason I wrote this. 

It was the words that came out from her mouth. At home, she thanked me for buying her the hijabs. “Thank you belikan umi tudung”. What?! MasyaAllah umi, she shouldn’t say that at all *cried inside*. That was just a verryyyy small gift and even so, it couldn’t replace all the things you’ve done for me. Gave birth to me, raised me wonderfully, protected me from any harm and cut as well as spent all the money and time for my happiness. It will never be unpaid. Forever. Huhu.

And I'm sure all of you will agree that, we wouldn’t lose anything if we give or spend for our parents. In fact, we’ll gain more ‘rezeki’ InsyaAllah. 

Until now, take care readers =)





Monday, 14 October 2013

Where I Decided to Put My Feet On and Why

I knew GLAM (Green Leaders Academy Malaysia) through my senior, Farouk Harun. Like any other normal people, being approached to join business was something I hesitated the most although i wanted to be a businesswoman so bad since I was a child. I was afraid to take the risks. I kept telling myself, “what if the business I joined was not successful”, “what if I failed to succeed” and blah, blah, blah…. But it was Farouk who approached me. One of the persons I admired and respected for his characters ever since at Macquarie University. I told myself, if Farouk could see the potentials and he already achieved something in this business, then it must be a good and trusted business. However, I did not join straight away *still finding myself other reasons to join*. Thus, I decided to try their BBplus collagen because I was bombarded by pimples at that time. Well, severe ones for me as I did not have this kind of problem before! Tried lots of supplements and products but TETTT! none of them work best (will make an entry about this soon). I tried BBplus to examine whether it was effective or not because I did not want to sell products that were not good merely to get people money. 


I wanted to help others and more importantly, to help my own family. So yeah, that was the main reason actually. It’s not that I’m a mercenary person, but I really wanted to change my family’s fortune. I wanted to be well prepared and able to give if umi, abah, tok, opah, angah and harith sick one day. I did not want to go through the same pain when I was not able to do anything when umi was diagnosed to a colon and liver cancer in 2006 and 2009. I remembered when we heard the doctor said that the operation could only promised a 50-50 chance. It was only few months before my SPM, can you imagine what I went through? It was not easy for me really, but I faked a smile and laughed to hide my pain. I wanted to shower angah and harith with branded clothes, pants and things they wanted because we could not get them like our friends could. Nonetheless, we did not feel angry for that. That was our ‘rezeki’ at that time and we were thankful for that. I just wanted to see their happy face if I could give them more. That’s all. I too longed to take my parents dine in a luxurious restaurants because I knew their sacrifice for me is abundance. Having dinner at tok’s house every evening was the only perfect meal they had every day. The rest was biscuits, breads or starved in order to save money to take us to eat outside on the weekends, paying bills, buying tok’s groceries plus our stuffs and pocket money. They did not have extra for them. I knew. Yet, I never heard they complained. 


These are the real reasons why I decided to choose this road to crawl, walk and run. I have already started walking and I will never look back. I believe in GLAM because they did not leave me walk and run alone. Leaders, classes and seminars were there to guide each step I’m taking. Alhamdulillah, thank you Allah for introducing me to this team. 


*Pedulikan apa orang nak cakap, they do not know my intention and what I had gone through. First step dah jalan so just do it!